torsdag 30. januar 2014

31. januar

31. januar

Kinesisk nyttår i 2014 – verdensrommet, månen, krig og kinesisk astrologi

Foto: Ole Haug Creative Commons CC
I dag er det kinesisk nyttår og vi er på vei inn Hestens år!

31. januar var en viktig dato under andre verdenskrig. På østfronten kapitulerte den tyske 6. armé og Tyskland tapte slaget omStalingrad. Slaget regnes som historiens blodigste slag. Hitler-Tysklands tap var stort og et vendepunkt i krigen.

Idun og Ivar har navnedag og Nauru har nasjonaldag.

31. januar er også en viktig dato for romfart og oppdagelser i verdensrommet På denne dato i 1958 ble USAs første satellitt, Explorer 1, blir skutt opp. Og på samme dato i 1966 ble romsonden Luna 9 skutt opp. Luna 9 sendte senere ut den første  kapselen som myklandet på månen. Og 31. Januar 1996 Kometen Hyakutake blir oppdaget.

Først og fremst er 31. januar dagen da folk flest feirer nyttår i år. Vi er på vei fra Slangens år til Hestens år. For å være helt nøyaktig, Trehestens år.

Kinesisk nyttår er knyttet til religionene Konfucianisme, Taoisme og Buddhisme.

Den kinesiske feiringen av nyttår styres av månen og flytter seg derfor ganske mye fra år til. Kinesisk nyttår starter samtidig med andre nymåne etter vintersolverv. Datoen for starten på det nye året flytter seg fra slutten av januar til midten av februar avhengig av månens faser.

I dagens Kina benyttes både den gregorianske kalender og den tradisjonelle kinesiske kalenderen som er måne-sol kalender (lunisolar kalender). I dagliglivet er det den gregorianske som gjelder men til markeringen av helligdager brukes den tradisjonelle kalenderen som også kalles for jordbrukskalenderen.

Nyttår er den viktigste kinesiske høytiden og den feires alle steder i verden med en kinesisk befolkning av betydning. Festen starter på den første dagen i den første måneden i det nye året og varer til 15. nyttårsdag.  Den 15. dagen avsluttes feiringen med en laternefestival. Lanternefestivalen finner sted ved første fullmåne i det nye året.

Nyttårstradisjoner i Kina

I følge legenden var Nian et uhyre som kunne snike seg inn folks hus. Nian var aktiv ved nyttår. Uhyret kunne imidlertid skremmes med røde farger og støy. Kineserne jaget Nian med å bruke røde farger innendørs og fyrverkeri og kinaputter utendørs. Nyttårsaften er dagen for en stor fest utendørs ved midnatt, men nyttårsdagen gjerne feires hjemme med familie og venner. Det er vanlig å gi både barn og voksne nyttårspenger i en rød konvolutt. Mange arbeidsplasser gir sine ansatte en ekstra månedslønn som nyttårspenger.

Det er Hestens år som starter nå, men det skjer gradvis. Hesten overtar ikke før 4. februar. Overgangen skjer til det nye året er ikke helt fullført når Hesten har tatt over. For det nye solåret starter ikke før 14 dager etter det nye måneåret. Så først etter 14 dager når fullmånen står på himmelen er det nye året skikkelig i gang.

Tips for dagen:

  • Feire kinesisk nyttår med å spise god fisk, det er tradisjonell kinesisk nyttårsmat eller kinesisk mat av annet slag.
  • Fyrverkeri er ikke lovlig i Norge, men det går an å tenne røde lys eller stjerneskudd
  • Gi bort penger til noen som trenger det i en rød konvolutt
  • Start på nytt med nye forsetter og nyttårsløfter om du allerede har brutt. Det nye året er ennå ikke i gang og du har i følge kineserne forsatt 14. dager på deg.
  • Bruk den nye sjansen til å planlegge 2014 - Hestens år på aller beste måte.
  • Hesten år er et år som egner seg for reiser - hva med å planlegge en reise til Nauru som har nasjonaldag i dag. Det må kunne sies å være et eksotisk reisemål utenom det vanlige. Nauru er et av verdens minste land, en øy i det sørlige Stillehavet omgitt av korallrev. Øya har ingen elver, men kunstige kanaler. Du kan gå rundt hele på en dag.
  • Sette seg inn i kinesisk astrologi og ta en titt på utsiktene for Hestens år
  • Ha dag med fokus på verdensrommet med gode filmer eller stjernetitting. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar