onsdag 29. januar 2014

30 januar

30. januar en blodig og politisk dag!

I Oslo blir dagen 5 minutter lengre og i slutten av januar har den blitt 1.53 minutter lengre enn den var ved vintersolverv. Gunnhild og Gunda har navnedag!  I Danmark er 30. januar Adelgundes dag. 


30. januar er en dag som er den den 30 i året. Ikke så vanskelig å regne ut. Det er 335 dager igjen av året. Det er kanskje litt vanskeligere å regne ut.
Av de hyggeligere historiske tingene som har skjedd 30. januar er vel den formelle stiftelsen av Venstre (Stortingets venstreforening). Dermed var Norges første politiske parti et faktum. Det kan jo feires!

30. januar er datoen for mange ganske store historiske hendelser, mange av det blodige slaget og litt skumle slaget. Den 30. januar ble Hitler ble rikskansler, Mahatma Gandhi ble myrdet og i Nord-Irland var Bloody Sunday det blodige startskuddet til en årvis med vold og konflikt. 


Tips for dagen:
  • Skåle for demokratiet i Norge og de politske partiene, eller kanskje rett og slett for Venstre. 
  • Tenke over ikke-vold og politiksk kamp
  • Meditere litt i Gandhis ånd
  • Feire at det virkelig går mot lysere tider - dagene har blitt nesten to timer lengre siden 21. desember


Bloody Sunday 30. januar - 1972

I Londonderry i Nord-England ble 13 mennesker drept og 16 såret. Britiske soldater åpnet ild mot en borgerrettsmarsj. Denne søndagen som senere har fått navnet Bloodt Sundag ble innledningen til voldsomme uroligheter og sammenstøt. Hendelsene denne dagen har mer enn noe annet bidratt til hat og uforsonlighet i mellom den katolske befolkningen i Nord-Irland og britiske soldater.
Les mer om Bloody Sunday >>


Hendelsene 30. januar 1972 har inspirert mange artister - i 1983 gav irske U2 ut albumet War. Sunday Bloody Sunday var første spor på albumet og ble også sluppet som singel.





Mahatma Gandhi ble myrdet 30. januar 1948

"Mathama" er en tittel ikke et navn Gandhis navn var Mohandas Karamchand Gandhi. Gandhi ble betraktet som en mahatma, ordet betyr sjelstor og er betengnelsen på en hellig mann.  Gandhi ledet nasjonalistbevegelsen i India som kjempet mot den britiske kolonimakten. Han ble internasjonalt anerkjent for å stå for ikke-vold i politiske kamp.
Mahatma Gandi ble drept av em hindunasjonalist i 1948.

Adolf Hitler ble utnevnt til tysk rikskansler 30. januar 1933

En kan trygt si at denne utnevnelsen fikk store konsekvenser. Hindenburg var den valgte rikskanslere, han ønsket å hold Hitler unna, men på grunn av stor politisk uro, stadig sterkere oppslutning om Hilter og rykter om kupp og borgerkrig gav han etter.Hindenburg gikk med på å innsette Hitler som rikskansler. Det skjedde på rikspresidentens kontor i en syv minutter lang seremoni 30. januar.
Les mer om Hitlers vei til makten i Afltenposten >>

Stortingets venstreforening ble stiftet

Norges første politiske parti ble stiftet ved at Stortingets venstreforening konstituerte seg. Dette skjedde som mange sikker vent i 1883.

Les mer om Venstres spennende historie

Merkedager 30. januar:


Adelgundes dag i Danmark
Det er på grunn av den franske prinsessen Adelgunde Gunnhild og Gunda har navnedag 30. januar. Hun gikk i kloster for å unngå et uønsket arrangert ekteskap og stiftet klosteret Maubeuge i Frankrike. Prinsessen levde på 600-tallet og døde trolig i 684.


Festdag for Gregor Nazianz i den ortodokse kirke 
Gregor Teologen som han også kalles feires både av den romersk-katolske kirke og av den ortodokse kirken. Han ble føt 329 og døde 25. januar 389. Han var biskop i Konstantinopel og er helgen i både i den katolske og den ortodokse kirken. Sammen med to brødrene St. Georg av Nyssa og St. Basilios den store utviklent han den kristne lære. Disse tre ble kalt for kappadokierne og deres lære fikk en fundamental betydning århundrene fremover, spesielt i østkirken.