mandag 2. januar 2017

Trivia dagen - 4. januar

Triviadagen - en dag for å feire triviell kunnskap

Det er antatt at det populære spillet Trivial Pursuit har gitt opphavet til Triviadagen. Nyttige, totalt unyttige og morsomme fakta kan være både irriterende og underholdende. På Triviadagen er ingen fakta for rare enten det dreier seg om geografi, vitenskap, kunst, sport eller underholdning.

Trivial Pursuit ble oppfunnet i Montreal i Kanada Chris Haney og Scott Abbott i 1979 og ble umiddelbart et populært spill over store deler av verden. Historien sier at de skulle spille Scrabble men oppdaget at flere av brikkene var bort og derfor lagde de rett og slett et nytt spull.

Her er noen artige trivia:

Vi begynner med visste du at... 
  • på Venus snør det metall?
  • det ikke er noen elver i  Saudi-Arabia?
  • det bare er hun-myggen som biter?
  • summen av alle tallene på i en rulett er 666?  
Dagen for quiz og spill med andre ord
4. januar er altså dagen for quiz og for å spille Trivial Pursuit rett og slett, og en dag da du kan strø om deg med pussige fakta av alle slag.

Masse trivia finner du forresten her http://trivia.fyi og her http://www.funtrivia.com, men det er selvfølgelig ikke vanskelig å finne ekstremt mye trivia på nett. Så selv om du ikke har et kunnskapsspill hjemme bør det være enkelt å feire triviadagen uansett.

Kaste fruktkake-dagen - 3. januar

Fruitcake Toss Day - 3. januar

Dette er dagen for å se hvor langt du kan kaste en fruktkake eller andre kaker etter julen som du ikke har tenkt til å spise. Fruktkaker og julekaker er gaver mange gir bort i julen. Ikke alle mottagere av slike kaker er like glade for for dem. Fruktkaker eller julekaker er stappfulle av sukker og fint mel og ikke veldig sunn. Så la oss si at du vil starte det nye året med sunne matvaner. Da er det jo ikke noen super idé å spise opp en masse sunne kaker, så hvorfor ikke bruke dem i en liten konkurranse for å se hvor langt du kan kaste? 

Idéen er å møte noen venner i en park eller hage og kaste kaker så langt dere klarer. Kasting er jo en form for trening i tillegg, I Manitu Springs i Colorado har det siden 1995 vært organisert et stort kaste-fruktkake-event. Der er det premier til deltagerne og masse moro og eksperter sier at jo eldre kaken er jo lettere er den å kaste.

Festival of Sleep Day - 3. januar

Sovefestivaldagen

3. januar er dagen for å ta seg en ekstra lur. En fantastisk mulighet til å sove litt ekstra og hvile ut etter nyttårs- og julefestene. For mange er nok 3. januar ofte en travel arbeidsdag, men søvn er viktig for alle som vil prestere godt i et nytt år så en liten sovefestival kan passe fint likevel.

Det er enkelt å delta og gratis. Du kan ta deg en ekstra lur hvor som helst. Dagen kan jo også brukes til å invitere folk på overnattingsbesøk eller til å besøke noen og bli natten over. 

Mange har sikkert et nyttårsforsett om å sove mer - så 3. januar kan være en fin dag å passe på at du kommer godt i gang.

Handsel Monday - første mandag i januar

Handsel Monday

Handsel Monday faller på den første mandagen i det nye året.

Handsel Monday er en tradisjonell merkedag i Skottland og Nord-England. Ordet hansel er av saksisk opprinnelse og betyr "å levere i hånden". Vi snakker om å gi et lite pengebeløp eller en gave som et tegn på anerkjennelse til servitører og andre som leverer tjenester. Det var og er fortsatt vanlig noen steder å gi postmannen en lite påskjønnelse på Handsel Monday. Barn og tjenere fikk også gjerne en liten gave.

Om du gav noen en annen gave enn penger var det viktig at gjenstanden ikke var skarp for at forholdet ikke skulle bli kuttet over i løpet av året som kom. Alle pengegaver mottatt på Handsel Monday er et godt tegn som varsler om økonomisk lykke i det kommende året.

Brechtoldstag - 2. januar

Brechtoldstag

2. januar er Brechtoldstag - mange steder i Sveits og Liechtenstein - dagen feires også enkelte steder i Frankrike. Dagen er fridag i flere sveitsiske kantoner. Opprinnelsen er uklar og det er bakgrunnen for navnet også. Så jeg går ikke nærmere inn på dette her, men. Dagen feires gjerne med et familiemåltid på en pub og nøtter er et symbol. Noen stede bygger barna tårn av nøtter på bakken.

Uansett Brechtoldstag er en fin dag for en tur på pub med familien eller for knekking av nøtter.

Send opp en prøveballong-dag og se om noen applauderer - 2. januar

Run it up the Flagpole and See if Anyone Salutes Day

2. januar er dagen for å teste idéene dine

Starten på et helt nytt år er en god tid for å teste ut helt nye idéer.

Dagen heter på originalspråket Run it up the Flagpole and See if Anyone Salutes Day. Utrykket "Run it up the flagpole" er et gammelt engelsk utrykk å heise noe opp i flaggstangen er en måte å vise frem ting til et større publikum på. I Norge ville vi bruke det mer moderne uttrykket "sende opp en prøveballong"

Begge uttrykkene er uansett å se på som overførte. Så altså 2. januar er en dag for å teste ut nye idéer - se om noen liker dem Så kast deg ut i nye ting, prøv ut idéene dine så du kan komme raskt i gang i det nye året med nye og spennende ting.

Andre merkedager verdt å merke seg 2. januar er: